Een Handgemaakt Servies voor Merel en Steef

keramist
Presentatie van kopjes tijdens Keramisto 2022

Ik ontmoette Merel en Steef op Keramisto in september 2022. Zij hadden al meer dan een jaar de wens om een handgemaakt servies te laten maken zodat ze met meer aandacht aan hun maaltijden zouden zitten. Een supermooie vraag waar ik natuurlijk graag aan mee wilde werken!

We ontmoeten elkaar in mijn atelier om de eerste wensen en mogelijkheden op elkaar af te stemmen. Aan de hand van samples van de vormen en kleuren gingen we samen kijken welke kleuren mooi op elkaar zouden aansluiten. Het was een hele puzzel maar uiteindelijk hadden we een startpunt verzonnen en ging ik aan het werk aan het produceren van de eerste vormen.

De eerste stappen voor het maken van het servies bestonden uit het maken van de vormen. Deze heb ik gemaakt van een zwarte kleisoort die op steengoed temperatuur gebakken kan worden. Dit houdt in dat het servies uiteindelijk op 1240 graden Celsius gebakken wordt en daardoor waterdicht en vaatwasserbestendig is. Het werk moet echter wel eerst nog gebakken worden zonder glazuur, dit gebeurt rond 1040 graden Celsius. Wanneer dit gedaan is kan het glazuur naar keuze aangebracht worden. In eerste instantie hadden Merel en Steef gekozen voor een combinatie van roze en blauwe tinten zoals te zien op de proefscherven op de foto hieronder:

Dit bleek in de praktijk toch iets anders uit te pakken, waardoor er uiteindelijk gekozen werd om de roze tint te vervangen voor een lichte beige-blauwe tint. Dit bracht veel meer rust in het eindresultaat en heeft gezorgd voor een prachtig natuurlijk contrast.

Het eindresultaat bestaande uit 6 ontbijtborden, 6 dinarborden, 6 kopjes, 1 theepot, 1 theepothouder, 6 schaaltjes en twee grote schalen:

Ben je ook geïnteresseerd in een servies wat helemaal aangepast is aan je eigen wensen? Neem gerust contact op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *